Kuchnia polska to smak wielu narodów, na co ogromny wpływ miały ciągłe zmiany terytorialne naszego kraju. Dzięki połączeniu lokalnych tradycji z elementami kuchni francuskiej, niemieckiej czy smakami wschodu – powstały różnorodne i unikatowe potrawy, które do dziś należą do tradycji polskich stołów.
Polska to kraj złocistych pól i zielonych lasów, dlatego przez lata opieraliśmy nasze smaki na zbożu, warzywach, grzybach, dziczyźnie i owocach leśnych. Do dziś prym w naszej kuchni wiodą potrawy mączne: pierogi, pyzy, kluski, placki, ale także doskonałe ciasta czy charakterystyczne faworki. Choć kuchnia polska jest uznawana za dość tłustą i słoną, to przez lata nauczyliśmy się jej pozorny ciężar równoważyć dużą ilością ziół, przypraw i octu, które wspomagają trawienie.
Nasza kuchnia wyróżnia się przede wszystkim różnorodnymi zupami (czystymi lub zagęszczanymi), jak również kiszonkami. Kiszone ogórki, czy kapusta to popularny dodatek wielu dań.
Do naszych tradycyjnych smaków należą: żurek, krupnik, kapuśniak, bigos, kaszanka czy racuchy.
Jeśli masz ochotę wypróbować klasyczne polskie dania, już dziś zobacz naszą ofertę w serwisie www.obiadyabonamentowe.pl.