Grudzień, zima, pięknie przyozdobiona choinka, cała rodzina zebrana przy jednym stole. Kilka pokoleń dzielących się opłatkiem w ten wyjątkowy czas.
Święta to dla nas szczególny moment – wypełniony miłością i radością. Jednym z najwspanialszych momentów jest wigilijny wieczór. Gdy pierwsza gwiazda pojawi się na niebie, seniorzy wraz z bliskimi mogą zasiąść do stołu i zjeść razem świąteczny posiłek. Według tradycji powinno pojawić się 12 potraw.
Oto lista najpopularniejszych, polskich dań wigilijnych:
Zupy
Barszcz czerwony z uszkami
Aromatyczny wywar z buraków posiada wielu amatorów i ciężko mu się oprzeć w ten wigilijny czas. Idealnym dodatkiem są oczywiście uszka, bądź własnoręcznie robione pierogi nadziewane kapustą i grzybami.
Zupa grzybowa
Wigilia ma zapach grzybów. Suszone i świeże - to składnik, którego nie może zabraknąć. Sycąca, gorąca zupa grzybowa przekona do siebie nawet najbardziej wybrednego konsumenta.
Ryby
W święta nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju ryb. Do dziś uważa się samą Wigilię za dzień postny. W Polsce tradycyjnie podajemy karpia. Smażonego, pieczonego lub w galarecie.
Karp jest rybą charakterystyczną, dlatego nie każde podniebienie za nią przepada. Dlatego na naszym stole nie może zabraknąć śledzi w śmietanie czy ryby po grecku.
Dodatki
Jak grzyby, to i kapusta. Jedno z najchętniej wybieranych połączeń podczas świąt. Kapusta kiszona z grzybami to strzał w 10!
Za dużo grzybów? Wybierz kapustę z grochem - tradycyjną, równie pyszną, a przede wszystkim niedrogą.
Desery
Jakkolwiek sycąca nie byłaby wigilijna kolacja, nie może zabraknąć miejsca na tradycyjne babcine wypieki. Sernik jest zawsze świetnym wyborem. Jednak czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez makowca i aromatycznych pierniczków. Wielu zwolenników posiada także stare danie kuchni kresowej – kutia.
A co do picia? Tradycyjny kompot z suszu dopełni magię świąt i poprawi nastrój.
Wszystkim czytelnikom portalu E-więzi.pl, starszym i młodszym, życzymy magicznych Świąt Bożego Narodzenia i wspaniałego Nowego Roku!