Tort to nieodłączny element wielu uroczystości. Zaczynając od imprez urodzinowych, a kończąc na weselach. Historia wypieków ma swoje korzenie w starożytności, choć wtedy, wyrabiano je z ciasta chlebowego z dodatkiem owoców, bakalii i miodu. Do Polski pomysł został prawdopodobnie sprowadzony przez królową Bonę z Włoch. Sama sztuka tworzenia i dekorowania tortów w ostatnich latach przeżywa swoisty renesans. Coraz modniejsze stają się cukiernie nastawione tylko na tworzenie ciast na specjalne okazje. Artyści prześcigają się w kształtach, smakach i ozdobach. Ostatnim krzykiem mody są torty 3D, odbiegające od regularnej, kolistej lub prostokątnej, formy.
Co na początek?
W pierwszej fazie tworzenia idealnej opcji powinniśmy ustalić kilka najważniejszych rzeczy:
Jaki mamy budżet? – Rozmiar tortu, ilość zdobień, wersja (bez laktozy, bez cukru, wegańska) – im więcej opcji, tym koszt będzie wyższy. Ważne jest, byśmy byli świadomi, ile możemy na taki tort wydać. Ceny zaczynają się od 100 zł za kilogram lub od kilkunastu złotych za porcję.
Na jaką okazję? – Musimy rozróżnić, czy tort ma być przygotowany dla dorosłych, czy dla dzieci. Czy jest to wypiek urodzinowy dla seniora, czy tort weselny dla młodej pary.
Ilu gości jest zaproszonych na uroczystość? – To pomoże oszacować wielkość ciasta. Standardowo przewiduje się od 10 do 20 dekagramów na osobę.
Wygląd i smak
Gdy ustalimy już kwestie priorytetowe, pozostaje nam czysta przyjemność. Wybór smaku, wyglądu i motywu tortu.
Najczęstszym wyborem są torty śmietanowe z owocami, których neutralny, niezbyt słodki smak powinien wpasować się w gust wszystkich uczestników imprezy. Jednak wszystko zależy od organizatorów. Kolor biszkoptu, smak kremu, a także dobór owoców to podstawa.
Wygląd i motyw ogranicza w zasadzie tylko ludzka wyobraźnia. Fototorty, wypieki dekorowane masą cukrową, ozdoby, polewy. W XXI wieku torty artystyczne przybierają najróżniejsze kształty i formy.
Kiedy zamówić tort?
Torty okazjonalne wymagają dobrego planu i odpowiedniej ilości czasu na ich przygotowanie. Samo stworzenie projektu przy nietypowych kompozycjach potrafi zająć tygodnie. Zamówienie warto złożyć nawet do kilku miesięcy przed uroczystością. Jeśli jednak potrzebujemy klasycznego, prostego wypieku na niewielką uroczystość, zazwyczaj wystarczy tydzień wcześniej skontaktować się z wybraną cukiernią.
Transport
Warto zawczasu dowiedzieć się, czy dana cukiernia oferuje transport ciasta w wybrane miejsce i jaki jest jego koszt.
Jeśli potrzebujesz tortu na specjalną okazję, sprawdź ofertę sklepu kwiaty.co, który oferuje wypieki na każdą okazję i zapewnia ich dowóz prosto do Twojego domu dzięki dostawcom z firmy Qoorier.